Site Overlay

Veel gestelde vragen

Op deze pagina staan de antwoorden op de meest gestelde vragen over Buurtpreventie Oisterwijk. 

Waarom Buurtpreventie?

Buurtpreventieteams helpen de gemeente en politie de buurten veilig en leefbaar te houden. De zichtbare aanwezigheid van buurtpreventie in de wijk schrikt criminelen af en helpt overlast sneller op te sporen.  

Is Buurtpreventie er alleen om inbraken te voorkomen? 

Nee, het is zeker niet alleen om inbraken te voorkomen. Het Buurtpreventieteam houdt een oogje in het zeil in de wijk en praat met buurtbewoners. Zo weten zij veel van wat er speelt. Ze letten op allerlei ongeregeldheden, zoals een kapotte lantaarnpaal of afval op straat of in brandgangen.   

Kan een lid het buurtpreventieteam iemand arresteren? 

Nee. De veiligheid van het buurpreventieteam staat voorop. Daarom gaan vrijwilligers nooit zelf tot actie over en waarschuwen zij de politie bij criminele activiteiten.   

Kan iedereen vrijwilliger worden bij Buurtpreventie Oisterwijk? 

Buurtpreventie is er voor iedereen van 18 jaar en ouder die een positieve bijdrage wil leveren aan hun buurt. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (gemeente vergoedt de kosten van de VOG) en een kennismakingsgesprek met de coördinator van Buurtpreventie Oisterwijk maken onderdeel uit van de selectie. Als vrijwilliger bij het buurtpreventieteam krijg je een vrijwilligersovereenkomst en een vrijwilligersverzekering van de gemeente. 

Moet ik iedere week beschikbaar zijn? 

Nee, dat is niet nodig. Het is wel fijn dat je met enige regelmaat beschikbaar bent. Dit stem je af met de coördinator van Buurtpreventie Oisterwijk. We verwachten dat je minimaal 2 uur per week beschikbaar bent. 

Krijgen de leden van Buurtpreventie Oisterwijk een training? 

Ja, alle vrijwilligers krijgen een basistraining. Daarnaast zijn er verschillende trainingen en workshops waaraan je kunt deelnemen. 

Wat krijgen leden van Buurtpreventie Oisterwijk? 

Buurtpreventie Oisterwijk zorgt voor een aantal dingen: 

  • Kledingpakket  
  • Legitimatiepasje 
  • Trainingen 

Doe je Buurtpreventie alleen of in een groep? 

Buurtpreventie doe je altijd in een groep. Hoe groot de groep is hangt af van de afspraken in het buurtpreventieteam. We lopen altijd met minimaal 2 leden. Mocht je alleen gaan lopen, dan mag de kleding van Buurtpreventie Oisterwijk niet worden gedragen.