Site Overlay

Nieuws

 • Training leden Buurtpreventie Oisterwijk

  Geschreven door Renata Kuijpers-Bos

  Elke burger die lid wordt bij de Buurtpreventie Oisterwijk en samen ons de Gemeente Oisterwijk veiliger en leefbaarder wil maken, krijgt een training waarin vertelt wordt wat we wel en niet mogen doen. Hoe we het beste kunnen om gaan in bepaalde situaties en nog veel meer.

  Afgelopen donderdag 13 juli 2023 werd deze training voor de 2e keer aangeboden aan onze 10 nieuwe leden zodat ook zij dezelfde informatie hebben als onze huidige leden. Een aantal huidige leden was ook aanwezig om hun kennis weer wat op te frissen.

  De training begon om 19.30 uur, waarbij onze trainer Gerard begon met een voorstelrondje, zodat hij ons een beetje kon leren kennen. Hij was benieuwd naar waarom onze leden bij de Buurtpreventie Oisterwijk zijn gegaan en de meest genoemde reden was onze gemeente veiliger maken en belangeloos iets doen voor andere mensen zonder daar iets voor terug te willen.

  Daarna kwamen er verschillende onderwerpen aan bod zoals:

  * Letten op eventueel verdacht gedrag en wat is verdacht gedrag.
  * Hoe kun je een juiste daderomschrijving doorgeven?
  * Fixi App, hoe werkt die app precies
  * Hoe kun je op een goede manier communiceren?
  * Omgaan met jongeren

  Maar vooral, wij zijn niets meer dan de gewone burgers en we mogen ook niet meer dan gewone burgers.

  Maar wij zien tijdens onze wandelingen wel dingen die wellicht door de Gemeente Oisterwijk kunnen worden opgelost. Bijvoorbeeld als er iets kapot is. Als er geluidsoverlast van evenementen. Als er zwerfafval ligt of als er een gevaarlijke situatie is door losliggende stoeptegels. Dan melden we dit bij de gemeente en kunnen zij dit verder oppakken.

  Het was een hele interessante avond waarbij elke deelnemer een certificaat kreeg uitgereikt en onze leden veel hebben geleerd.

  De reacties achteraf waren: “Was leerzaam en veel informatie over wat te doen in bepaalde situaties. Goed om te weten.” en “We hebben het als heel waardevol ervaren. Veel weet je al, maar het is goed om dit nog een keer gestructureerd mee te krijgen.”

  Wil jij nou ook onderdeel worden van Buurtpreventie Oisterwijk en met ons mee wandelen of fietsen om toe te zien op de veiligheid en leefbaarheid in Haaren, Heukelom, Oisterwijk of Moergestel, meld je dan aan via info@buurtpreventie-oisterwijk.nl of kijk voor meer informatie op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl.

 • Voorjaar, ook voor de Buurtpreventie

  Geschreven door Peter van de Wouw

  Eindelijk konden we er weer eens op uit met ons drieën, Bart, Marco en Peter, zonder terug te komen in een nat pak. Heerlijk weer deze maandagmiddag. Het is voorjaar maar zoals het spreekwoord zegt ”April doet wat hij wil!”. We kwamen bij elkaar bij Den Donk in de Bosstraat en gingen een rondje fietsen daar in de wijk. Hier was niets bijzonders te zien. Hierna gingen we even genieten van onze mooie natuur en de nieuwe aanwas aan lammetjes die staan te weiden op de ijsbaan in “Het Broek”. Genoten in 1 woord. Daarna zijn we enkele adressen gaan bezoeken waar we meldingen van gekregen hadden of wij daar als buurtpreventieteam iets mee konden doen.

  Het gaat hier om mogelijke verloedering van een straat in Moergestel over dingen die al lange tijd in een voortuin staan en wat alleen sfeerverpestend is maar ook ongedierte aan kan trekken. Na overleg met de coördinatoren of we daar iets mee mochten kregen we het advies om dit aan de buurtbewoners zelf over te laten want het is privé terrein en bewoners moeten ook zelf wat durven te vragen aan de buren of omwonenden. Het was een discussiepunt en we hebben een van de bewoners, die dit aan ons doorgegeven had, hierover terug gekoppeld en die heeft contact gelegd met beide adressen. Door die bewoner is met hen afgesproken dat e.e.a. de komende weken wordt opgelost. Toch weer wat kunnen bereiken denken we. We vervolgden onze route en waren blij met het zomerse weer maar moesten helaas na een uurtje 1 van ons thuis afzetten omdat hij een lekke band had. Ok, dan met z’n tweeën verder richting Nieuwenhof en omgeving om te kijken of daar nog alles in orde was. We hadden ook hier vandaan een melding gekregen dat er enkele ruiten ingegooid waren. Daar aangekomen zagen we dat de ruiten afgetimmerd waren en zeiden ook al tegen elkaar dat die al heel lang kapot waren dus niets nieuws onder de zon. Je moet echter na een melding wel bekijken hoe en wat vinden we. Na een kleine 2 uur zijn we weer huiswaarts gegaan met weer een tevreden gevoel toch iets betekend te kunnen hebben voor ons dorp.

  Interesse in wat we doen? Kijk even op onze site www.buurtpreventie-oisterwijk.nl 

 • Donkere Dagen Offensief (DDO) en winterweer!

  Geschreven door Peter vd Wouw. Foto: Renata Kuijpers-Bos

  Waar zijn jullie nu mee bezig in de groep van Buurtpreventie Oisterwijk?

  Die vraag werd ons de afgelopen week enkele keren gesteld terwijl we aan het rondlopen en fietsen waren.

  Afgelopen donderdagavond zijn we in Moergestel begonnen met het DDO (Donkere Dagen Offensief).

  Zoals bv bij de rotonde, nabij de A58 op een digitaal mededelingen bord van de Politie te lezen is, worden er veel inbraken gepleegd in de vroege avond via platte daken en openstaande ramen aan de achterzijde van diverse woningen in Moergestel.

  Om dit extra onder de aandacht te brengen hebben we met ons team, onder leiding van onze wijkagent, een opvangplek gemaakt op het St. Jans Plein in ons dorp.

  De politie leidde de auto’s vanaf de weg naar onze opvanglocatie waar wij de bestuurders aan konden spreken op het feit dat er veel inbraken gepleegd worden.

  We begonnen rond 18.45u en het zou minimaal tot 20.00u duren ware het niet dat het plotselinge winterweer de veiligheid in gevaar bracht en we voortijdig hebben moeten stoppen met het aanspreken van de mensen.

  Ook voor ons geld Safety First!

  We hebben toch een groot aantal mensen in die tijd aan kunnen aanspreken en de reacties waren zeer positief.

  Helaas om 19.30u gestopt in opdracht van de wijkagent.

  Maar u kunt ons komende week weer tegenkomen want we gaan aanstaande woensdag en donderdag verder op de ingeslagen weg en positioneren ons dan eerst in Oisterwijk en de avond daarop in Haaren op een locatie.

  Namens Buurtpreventie Oisterwijk bedankt voor uw medewerking en mogelijk tot ziens.

 • Fietsendiefstal, hot item in Oisterwijk

  Geschreven door Peter van de Wouw.

  Op donderdag 31 maart 2022 was er door de Politie en de Gemeente Oisterwijk een voorlichtingsmiddag opgezet op de weekmarkt, tegen over de Hema in Oisterwijk.

  Om het aantal fietsdiefstallen, vooral in de dorpskern Oisterwijk, terug te dringen en mensen tips te geven over: Hoe je mogelijk kunt voorkomen dat je fiets wordt gestolen. Zeker ook om te laten zien hoe snel een fietsendief werkt die “goed in zijn vak is”. Buurtpreventie Oisterwijk (actief surveillerend in Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren) was ook uitgenodigd om acte de préséance te geven.

  De reactie van een van de medewerkers was: “Het was een leuke middag en best indrukwekkend hoe snel de “dief” de sloten open kreeg met makkelijk gereedschap/loper”.

  Verder hebben we veel aanloop gehad en mensen meerdere dingen kunnen vertellen over de juiste sloten (8mm gehard staal) en over wat de Buurtpreventie Oisterwijk doet en waar we voor staan en hoe we te werk kunnen gaan voor de bewoners van de Gemeente Oisterwijk.

  Er waren 3 “Fietsendiefstal demonstraties” en er zijn heel veel mensen op af gekomen die verbaasd waren over hoe makkelijk en snel de fietsen weg waren en dat is een van de redenen waarom de Politie deze middag heeft georganiseerd. Hierbij nog enkele foto’s van de Demonstratie.

  Via deze link vind u meer informatie met meer tips om fietsendiefstal te voorkomen.

  Wilt u meer weten over Buurtpreventie Oisterwijk of heeft u interesse om met ons mee te wandelen, kijk dan op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl.

 • Da’s pech… fiets weg!

  Op donderdagmiddag 31 maart 2022 is er een demonstratie op de weekmarkt in Oisterwijk.

  De ‘fietsendief’ geeft een demonstratie. (Foto: sikkom.nl).

  “Het aantal fietsendiefstallen In de gemeente Oisterwijk is het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen. De dieven hebben het vooral voorzien op de steeds populairder wordende E-bike. In Oisterwijk worden vooral rondom de supermarkten, het centrum en niet te vergeten het station fietsen gestolen. Vaak is het zo dat de burger even 10 minuutjes een boodschap aan het doen is en bij terugkomt is zijn of haar kostbare fiets verdwenen.” zo vertelt Roeleke Leenhouwers van de politie.

  Door de toename van fietsendiefstallen is de politie gestart met een project om de problematiek van deze fietsendiefstallen tegen te gaan. Preventie is hierbij zeer belangrijk. We willen de burger bewust maken van het nut om een fiets op de juiste manier op slot te zetten. Het begint met een goede preventie en zoeken naar oplossingen om dit probleem zo klein mogelijk te maken en te houden.

  Uitnodiging

  Op donderdagmiddag 31 maart 2022 worden belangstellenden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op de weekmarkt in Oisterwijk. De politie zal daar aanwezig zijn om informatie te verschaffen. Ook zal de “fietsendief met de fietsendief” met de “fiets en diefstal show” op uitleg geven over de risico’s van fietsendiefstal en krijgen de bezoekers te zien hoe dit te voorkomen is door verstandig wegzetten van de fiets met de juiste sloten.