Site Overlay

Nieuws

 • Nieuw jaar begint onder palmbomen!

  Geschreven door Peter van de Wouw

  Was het maar waar of klopt het toch wat we hier op de foto zien? Jazeker, ons Buurtpreventie Team liep door het eerste zonnetje van het nieuwe jaar door een brandgang in Moergestel en zowaar konden ze in de schaduw staan van een palmboom. “Zo het gaat wel hard met de opwarming van de aarde. We kunnen zelfs in Moergestel al onder een palmboom plaatsnemen”.  Dat was wel even apart ja, het zicht op een behoorlijk grote palmboom zo boven de schutting van het huis uit. Maar zo erg is het nu ook weer niet en er zijn palmbomen die tegen het Nederlandse weer kunnen heb ik nagevraagd.

  Het is ook weer een tijdje geleden dat we iets van onze leden uit Moergestel hebben gehoord maar hier zijn we dan weer. Hier echter maar met 2 leden op de foto en de derde in dit geval die de foto neemt. De andere 6, jazeker we hebben ondertussen 9 mensen uit Moergestel die bij Buurtpreventie Oisterwijk horen. Dat is ook een reden om weer wat te schrijven maar natuurlijk gaat het om wat we doen en meemaken. Nou dat is nogal uiteenlopend van aard en varieert van een kapotte lamp, verloren gelopen kind, kapotte achter gelaten fiets tot heel veel troep die sommige mensen opslaan achter in hun brandgang waar die zeker niet voor bedoeld is. Deze is om inderdaad vrij te zijn voor calamiteiten en om door te gaan met fiets en brommer o.i.d.

  Wij vinden het echter niet gepast om u daar foto’s van te laten zien, maar hopelijk maken we hiermee wel onze inwoners attent en kunnen we er samen voorzorgen dat het netjes blijft. Ook aanhangers met lading die er al maanden op liggen, horen niet in een brandgang of langs de weg. Uiteraard geeft een foto van iets wat niet klopt een beeld waar we in Moergestel en elders in de gemeente Oisterwijk, regelmatig tegenaan lopen. Vandaar een foto van een fiets die al enkele weken in de struiken ligt met een heleboel troep er omheen.

  Wat wij daar dan mee doen? Indien de situatie gevaarlijk oogt bellen we meteen met de gemeente of de Politie en anders, zo ook nu, hebben we de 3 situaties die we tegenkwamen gemeld via de Fixi app die door de gemeente verder afgehandeld gaat worden.

  Het was dus weer de moeite waard dat we afgelopen vrijdagmiddag weer een rondje van 1,5uur gemaakt hebben door Ons Moergestel.

  Buurtpreventie Oisterwijk wenst u een schoon nieuw jaar toe.

  Wilt u meer informatie over Buurtpreventie Oisterwijk of lijkt het u leuk om ook mee te wandelen ga dan naar onze website www.buurtpreventie-oisterwijk.nl en vul het contactformulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Maak het inbrekers niet te moeilijk!

  Let op, de donkere dagen komen er weer aan. Maak het inbrekers niet te makkelijk.

  Wij zoeken nog leden die preventief gezellig met ons mee wandelen en zichtbaar zijn voor on genodige gasten. We vragen minimaal 2 uurtjes per maand van je tijd. Gewoon lekker wandelen, kletsen en oren en ogen open houden.

  Meld je aan via https://www.buurtpreventie-oisterwijk.nl/contact/, stuur een email naar info@buurtpreventie-oisterwijk.nl 

  Tips voor bewoners

  * Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.

  * Zorg dat je geen kliko’s en/of auto’s vlak bij of onder een carport hebt staan. Hiermee maak je het inbrekers heel makkelijk om over de carport heen te klimmen en in de achtertuin te komen.

  * Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.

  * Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten.

  *Leg waardevolle spullen uit het zicht.

  * Meld je aan voor de Buurtpreventie Whats App groep bij jou in de buurt via https://www.buurtpreventie-oisterwijk.nl/aanmelden-buurtpreventie-whatsapp-groepen/)

  * Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.

  * Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

 • Training leden Buurtpreventie Oisterwijk

  Geschreven door Renata Kuijpers-Bos

  Elke burger die lid wordt bij de Buurtpreventie Oisterwijk en samen ons de Gemeente Oisterwijk veiliger en leefbaarder wil maken, krijgt een training waarin vertelt wordt wat we wel en niet mogen doen. Hoe we het beste kunnen om gaan in bepaalde situaties en nog veel meer.

  Afgelopen donderdag 13 juli 2023 werd deze training voor de 2e keer aangeboden aan onze 10 nieuwe leden zodat ook zij dezelfde informatie hebben als onze huidige leden. Een aantal huidige leden was ook aanwezig om hun kennis weer wat op te frissen.

  De training begon om 19.30 uur, waarbij onze trainer Gerard begon met een voorstelrondje, zodat hij ons een beetje kon leren kennen. Hij was benieuwd naar waarom onze leden bij de Buurtpreventie Oisterwijk zijn gegaan en de meest genoemde reden was onze gemeente veiliger maken en belangeloos iets doen voor andere mensen zonder daar iets voor terug te willen.

  Daarna kwamen er verschillende onderwerpen aan bod zoals:

  * Letten op eventueel verdacht gedrag en wat is verdacht gedrag.
  * Hoe kun je een juiste daderomschrijving doorgeven?
  * Fixi App, hoe werkt die app precies
  * Hoe kun je op een goede manier communiceren?
  * Omgaan met jongeren

  Maar vooral, wij zijn niets meer dan de gewone burgers en we mogen ook niet meer dan gewone burgers.

  Maar wij zien tijdens onze wandelingen wel dingen die wellicht door de Gemeente Oisterwijk kunnen worden opgelost. Bijvoorbeeld als er iets kapot is. Als er geluidsoverlast van evenementen. Als er zwerfafval ligt of als er een gevaarlijke situatie is door losliggende stoeptegels. Dan melden we dit bij de gemeente en kunnen zij dit verder oppakken.

  Het was een hele interessante avond waarbij elke deelnemer een certificaat kreeg uitgereikt en onze leden veel hebben geleerd.

  De reacties achteraf waren: “Was leerzaam en veel informatie over wat te doen in bepaalde situaties. Goed om te weten.” en “We hebben het als heel waardevol ervaren. Veel weet je al, maar het is goed om dit nog een keer gestructureerd mee te krijgen.”

  Wil jij nou ook onderdeel worden van Buurtpreventie Oisterwijk en met ons mee wandelen of fietsen om toe te zien op de veiligheid en leefbaarheid in Haaren, Heukelom, Oisterwijk of Moergestel, meld je dan aan via info@buurtpreventie-oisterwijk.nl of kijk voor meer informatie op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl.

 • Voorjaar, ook voor de Buurtpreventie

  Geschreven door Peter van de Wouw

  Eindelijk konden we er weer eens op uit met ons drieën, Bart, Marco en Peter, zonder terug te komen in een nat pak. Heerlijk weer deze maandagmiddag. Het is voorjaar maar zoals het spreekwoord zegt ”April doet wat hij wil!”. We kwamen bij elkaar bij Den Donk in de Bosstraat en gingen een rondje fietsen daar in de wijk. Hier was niets bijzonders te zien. Hierna gingen we even genieten van onze mooie natuur en de nieuwe aanwas aan lammetjes die staan te weiden op de ijsbaan in “Het Broek”. Genoten in 1 woord. Daarna zijn we enkele adressen gaan bezoeken waar we meldingen van gekregen hadden of wij daar als buurtpreventieteam iets mee konden doen.

  Het gaat hier om mogelijke verloedering van een straat in Moergestel over dingen die al lange tijd in een voortuin staan en wat alleen sfeerverpestend is maar ook ongedierte aan kan trekken. Na overleg met de coördinatoren of we daar iets mee mochten kregen we het advies om dit aan de buurtbewoners zelf over te laten want het is privé terrein en bewoners moeten ook zelf wat durven te vragen aan de buren of omwonenden. Het was een discussiepunt en we hebben een van de bewoners, die dit aan ons doorgegeven had, hierover terug gekoppeld en die heeft contact gelegd met beide adressen. Door die bewoner is met hen afgesproken dat e.e.a. de komende weken wordt opgelost. Toch weer wat kunnen bereiken denken we. We vervolgden onze route en waren blij met het zomerse weer maar moesten helaas na een uurtje 1 van ons thuis afzetten omdat hij een lekke band had. Ok, dan met z’n tweeën verder richting Nieuwenhof en omgeving om te kijken of daar nog alles in orde was. We hadden ook hier vandaan een melding gekregen dat er enkele ruiten ingegooid waren. Daar aangekomen zagen we dat de ruiten afgetimmerd waren en zeiden ook al tegen elkaar dat die al heel lang kapot waren dus niets nieuws onder de zon. Je moet echter na een melding wel bekijken hoe en wat vinden we. Na een kleine 2 uur zijn we weer huiswaarts gegaan met weer een tevreden gevoel toch iets betekend te kunnen hebben voor ons dorp.

  Interesse in wat we doen? Kijk even op onze site www.buurtpreventie-oisterwijk.nl 

 • Donkere Dagen Offensief (DDO) en winterweer!

  Geschreven door Peter vd Wouw. Foto: Renata Kuijpers-Bos

  Waar zijn jullie nu mee bezig in de groep van Buurtpreventie Oisterwijk?

  Die vraag werd ons de afgelopen week enkele keren gesteld terwijl we aan het rondlopen en fietsen waren.

  Afgelopen donderdagavond zijn we in Moergestel begonnen met het DDO (Donkere Dagen Offensief).

  Zoals bv bij de rotonde, nabij de A58 op een digitaal mededelingen bord van de Politie te lezen is, worden er veel inbraken gepleegd in de vroege avond via platte daken en openstaande ramen aan de achterzijde van diverse woningen in Moergestel.

  Om dit extra onder de aandacht te brengen hebben we met ons team, onder leiding van onze wijkagent, een opvangplek gemaakt op het St. Jans Plein in ons dorp.

  De politie leidde de auto’s vanaf de weg naar onze opvanglocatie waar wij de bestuurders aan konden spreken op het feit dat er veel inbraken gepleegd worden.

  We begonnen rond 18.45u en het zou minimaal tot 20.00u duren ware het niet dat het plotselinge winterweer de veiligheid in gevaar bracht en we voortijdig hebben moeten stoppen met het aanspreken van de mensen.

  Ook voor ons geld Safety First!

  We hebben toch een groot aantal mensen in die tijd aan kunnen aanspreken en de reacties waren zeer positief.

  Helaas om 19.30u gestopt in opdracht van de wijkagent.

  Maar u kunt ons komende week weer tegenkomen want we gaan aanstaande woensdag en donderdag verder op de ingeslagen weg en positioneren ons dan eerst in Oisterwijk en de avond daarop in Haaren op een locatie.

  Namens Buurtpreventie Oisterwijk bedankt voor uw medewerking en mogelijk tot ziens.