Site Overlay

Nieuws

 • Fijne feestdagen!

  Geschreven door Peter van der Wouw

  Helaas is er weer een lock down met de kerstdagen maar de Buurtpreventie Oisterwijk mag gelukkig nog lekker blijven wandelen en fietsen en zorgen dat het veilig blijft in onze dorpen.

  Hopelijk brengt 2022 ons waar we voor op deze aarde zijn. Plezier in het leven, en in elkaar geloven zodat we samen voor een veilig Oisterwijk gaan.

  De Buurtpreventie Oisterwijk (en in het bijzonder van de delegatie die je hieronder op de foto in Moergestel ziet, vlnr Peter P. Mike, Bart, Marco en Peter W.) wenst u een prettige kerst en een veilig uiteinde van dit bijzondere jaar.

 • Buurtpreventie Oisterwijk in het donker op pad.

  Geschreven door Peter van der Wouw.

  Vaak gaan we wel 2 of 3 keer in de week op pad en meestal met een groepje van 2 tot 5 personen. Iedere keer moet een uitdaging zijn, vinden we, maar we zijn er niet om “boeven te vangen of iets dergelijks”. Mochten we toevallig ergens getuigen van zijn, dan melden we dit direct bij de politie.

  Moergestel

  Een aantal weekenden heeft een groep mensen nogal vreemde dingen uitgevoerd met fietsen die daar geparkeerd stonden. Ze vonden het leuk om andermans eigendommen in de bosjes en op het bushokje te gooien.

  Aangezien we graag wilden weten door wie en waarom dit gedaan werd, hebben we afgelopen weekend “in cognito” gesurveilleerd in de buurt van de bushaltes in Moergestel. Het tijdstip was laat en de tijd dat we denken dat er iets kan gebeuren.

  Helaas hebben we niemand kunnen betrappen en dan denk je snel, “Jammer van onze tijd, maar misschien hebben ze gehoord dat …… en daarom doen ze weer normaal.” Als dit laatste het geval is hebben we onze doelstelling toch weten te behalen.

  Oisterwijk

  Afgelopen dinsdag zijn we met 5 personen in Oisterwijk op pad geweest. We hadden berichten gekregen van diefstallen e.d. uit auto’s en onderdelen van bepaalde wagens die er in Oisterwijk rondrijden. Er zijn daar een hele hoop kleine parkeerplaatsjes waar wat “te halen” valt. We verdeelden ons in 2 groepjes om effectiever te werk te gaan.

  Om te laten zien welk gebied we dan bestrijken hierbij een screenschot van 1 van de groepjes. 25 km is dan toch een aardige rondrit en op de fiets kun je snel en op veel plaatsen komen. Ook kunnen we snel reageren op “geluiden of berichten” die via onze buurtpreventie-appgroep naar ons gestuurd worden. Deze berichten ontvangen we vaak via de gemeente of de wijkagenten.

  In dit geval was dat een verzoek van mensen in de buurt van ons zwembad Den Donk om eens te gaan kijken want ze voelden zich onveilig als ze daar wandelen.

  We zijn met beide groepen daar heen gegaan en troffen enkele voertuigen aan met mensen erin die zaten te blowen. Onze aanwezigheid, 5 personen opvallend, was waarschijnlijk de reden dat de personen zich niet op hun gemak voelden en zij vertrokken vrij snel nadat we aankwamen.

  Gelukkig doen ze buiten het blowen vrij weinig, maar we hopen dat we met onze aanwezigheid ervoor gezorgd hebben, dat de buurtbewoners zich weer een stukje veiliger voelen.

  Benieuwd wat we doen en wie we zijn? Kijk op onze site www.buurtpreventie-oisterwijk.nl

  Woon je in Haaren, Heukelom, Oisterwijk en/of Moergestel en wil je je ook aansluiten bij de Buurtpreventie Oisterwijk, stuur dan even een email naar info@buurtpreventie-oisterwijk.nl

 • Buurtpreventie Oisterwijk, EHBO Oisterwijk en Politie organiseren een Veiligheidsmarkt.

  Buurtpreventie Oisterwijk, EHBO Oisterwijk en Politie organiseren veiligheidsmarkt in Oisterwijk.

  Geschreven door Peter van der Wouw en Renata Kuijpers-Bos

  Afgelopen zaterdag 23 Oktober 2021 was de Buurtpreventie Oisterwijk, samen met de EHBO Vereniging Oisterwijk en de politie aanwezig voor het oude raadshuis in Oisterwijk. De BOA’s hebben later ook nog even aangesloten, zodat ook aan de BOA’s wat vragen gesteld konden worden. Uit alle dorpen waren er leden van de Buurtpreventie Oisterwijk aanwezig. Helaas hebben we geen leden in Heukelom, maar mocht u in Heukelom wonen en interesse hebben om eens mee te lopen, stuurt u dan een email naar info@buurtpreventie-oisterwijk.nl.  

  We waren die middag present om de bevolking van Oisterwijk beter kennis te laten maken met WAT “Buurtpreventie Oisterwijk” nou precies inhoud en wat je zelf kunt doen om de kans op inbraken zo klein mogelijk te houden.

  Peter uit Moergestel houd niet van stil staan en is daarom samen met Bart en Mike zich gaan begeven onder het publiek in Oisterwijk om ook daar te vertellen waar de Buurtpreventie Oisterwijk voor staat en waarom het belangrijk is, dat Buurtpreventie Oisterwijk er is.

  We hebben weer veel aparte dingen gezien en gehoord. Een korte greep aan vragen die aan ons gesteld werden waren:

  “Hebben wij een Buurtpreventie Team? Hoelang al? Wat mogen jullie? Wat doen jullie zoal?”

  “De invalideparkeerplaats is bezet en ik heb een kaart. Mag ik nu parkeren op een gewone plaats? Waarom mag ik met mijn “dorpskaart” niet aan de Gemullenhoeken weg parkeren? Wat is hier aan de hand met zoveel opvallende mensen? Etc……..”

  Kort gezegd was het rondlopen door het centrum van Oisterwijk dus zeer zinvol.

  De rest van de Buurtpreventie Oisterwijk bleef samen met onze Wijkagent Paul bij de tent op het Raadhuis staan om daar de vragen van de bezoekers te beantwoorden.

  Er kwamen mensen met gerichte vragen aan de politie, zoals wat kan ik doen bij bepaalde situaties en wanneer moet ik precies 112 en 0900-8844 bellen.

  Ook zijn we nog even met de wijkagent Paul naar Haaren gereden omdat daar een man en vrouw mensen lastig vielen met vragen om eten, sigaretten vuur etc. Helaas konden we ze toen niet vinden zodat de politie hun identiteit kon achterhalen en ze uit te leggen dat dit geen wenselijk gedrag was. Maar later op de avond, kon de politie deze mensen toch meenemen naar het bureau om hun identiteit te controleren na de goede samenwerking tussen oplettende buurtbewoners, Buurtpreventie Oisterwijk en de politie.

  Mocht u willen weten wie uw wijkagent is, ga dan naar politie.nl en klik op mijn buurt. Hier kunt u precies zien wie uw wijkagent is en hoe u daarmee in contact kan komen.

  Mocht u nou meer willen weten over de Buurtpreventie Oisterwijk, kijk dan eens op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl of stuur een email.

  Mocht u ons nodig hebben, dan kunt u ons altijd bereiken via info@buurtpreventie-oisterwijk.nl.

 • Fietsenrapen in Moergestel door Buurtpreventiegroep

  Fietsenrapen in Moergestel door Buurtpreventiegroep

  Geschreven door Peter van de Wouw

  Het was wennen afgelopen dinsdagavond aan de kou en we vroegen ons af, zullen we gaan fietsen of zullen we gaan lopen. Wat is ons doel van vanavond?

  “Ik zag een liggende fiets langskomen bij een lantaarnpaal op (social) media” zei Bart. “Daar kunnen we langs fietsen om eens te kijken wat er aan de hand is.”

  Marco had een foto van een heleboel mondkapjes bij de bushalte na het stappen op de grond gezien en vond het een goed idee om daar ook maar eens langs te gaan.  Toen kon ik niet achterblijven en zei: “Bij de Bushalte bij de bakker liggen ook fietsen. Dan zullen we daar ook heen fietsen en kijken of er iets bijzonders mee aan de hand is.”

  We besloten om poolshoogte te gaan nemen en stapten met zijn drieën op de fiets richting de plekken die onze interesse hadden. “Wel koud hé vanavond werd er nog geroepen”.

  De mondkapjes waren er niet meer en zijn waarschijnlijk door onze fanatieke Zappers ploeg of door de goed werkende mensen van de Gemeente Oisterwijk, in hun oranje jassen, opgeruimd. De fiets bij de lantaarnpaal was ook al weg dus gingen we op weg naar de derde plek.

  Hier hebben we 3 fietsen uit de struiken gehaald en de framenummers van genoteerd en doorgegeven aan de politie. De fietsen hebben we netjes in de fietsenhoek gezet bij de bushalte. (Via de politie hebben we terug gehoord dat er bij 2 van de 3 fietsen geen bijzonderheden waren en de 3e fiets stond niet op een naam geregistreerd, dus daar konden ze niets aan controleren.) De fietsen zijn dus niet gestolen.

  Omdat we nog niet zo lang onderweg waren en lekker “warmgedraaid” konden we in onze verdere rondrit en “afstaptocht” ook nog wat Fixi-meldingen maken van o.a. een kapotte lantaarnpaal in de Bosstraat op een T-splitsing, het wederom ondergelopen parkeerterrein van Den Donk en de verlichting van de zendmast op de Waterhoefstraat was defect.

  We zagen ook nog een lantaarn met plastic afvalzakken eraan. Het ziet er een stuk netter uit dan als ze op de grond liggen, maar we vroegen ons wel af hoe de voetgangers nu over de stoep konden lopen. Gelukkig worden de zakken een dag later al opgehaald door de Afvalstoffendienst.

  Kortom weer een bevredigende avond zo en we keerden weer voldaan met onze Moergestelse delegatie van het actieve Buurtpreventieteam huiswaarts.

  Heb je zin om ook eens aan te sluiten bij ons team kijk dan op www.buurtpreventieteam–oisterwijk.nl voor meer info. Houdoe.

 • Buurtpreventieteam fietst mee door de wijk Waterhoef in Oisterwijk.

  Buurtpreventieteam fietst mee door de wijk Waterhoef in Oisterwijk.

  Geschreven door Peter van de Wouw.

  Afgelopen zaterdag 2 oktober 2021 waren 3 leden van Buurtpreventie Oisterwijk aanwezig in de wijk de Waterhoef in Oisterwijk.

  Op verzoek van de organisatoren van de jaarlijkse “feestdag” van de wijk de Waterhoef zijn we met enkele leden aangesloten bij de fietstocht die door de wijkraad georganiseerd was.

  Wethouders Dankers en Spekle fietsten samen met nog een aantal gemeenteraadsleden en bewoners met een route door de wijk om aan de Gemeente Oisterwijk aandachtspunten, of anderszins, te laten zien.

  Het was een behoorlijke groep van ruim 30 personen en wij besloten achteraan te gaan fietsen als zijnde een “beveiligende achterhoede”.

  Leuk om te doen en we leren op deze manier ook Oisterwijk een beetje beter kennen want Bart en Peter komen beide uit Moergestel.

  Onze coördinator Frans uit Haaren, bleef in het wijkcentrum om info uit te delen en e.e.a. toe te lichten over wat de Buurtpreventie Oisterwijk allemaal doet in de gemeente Oisterwijk.

  Na ruim1 uur fietsen gingen we weer terug naar de Waterhoef waar de dag verder “doorgevierd” werd met de teams, die samen met elkaar de bevindingen uit de tocht verder onder de loep namen om de opgedane vragen of kennis verder uit te werken.

  Kortom het was weer een andere invulling van een gedeelte van ons team en we hebben weer een leuk stukje Oisterwijk leren kennen.

  Mocht je interesse hebben over onze actieve Buurtpreventie Oisterwijk, kijk dan op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl voor meer info.