Site Overlay

Nieuws

 • Buurtpreventie Oisterwijk, EHBO Oisterwijk en Politie organiseren een Veiligheidsmarkt.

  Buurtpreventie Oisterwijk, EHBO Oisterwijk en Politie organiseren veiligheidsmarkt in Oisterwijk.

  Geschreven door Peter van der Wouw en Renata Kuijpers-Bos

  Afgelopen zaterdag 23 Oktober 2021 was de Buurtpreventie Oisterwijk, samen met de EHBO Vereniging Oisterwijk en de politie aanwezig voor het oude raadshuis in Oisterwijk. De BOA’s hebben later ook nog even aangesloten, zodat ook aan de BOA’s wat vragen gesteld konden worden. Uit alle dorpen waren er leden van de Buurtpreventie Oisterwijk aanwezig. Helaas hebben we geen leden in Heukelom, maar mocht u in Heukelom wonen en interesse hebben om eens mee te lopen, stuurt u dan een email naar info@buurtpreventie-oisterwijk.nl.  

  We waren die middag present om de bevolking van Oisterwijk beter kennis te laten maken met WAT “Buurtpreventie Oisterwijk” nou precies inhoud en wat je zelf kunt doen om de kans op inbraken zo klein mogelijk te houden.

  Peter uit Moergestel houd niet van stil staan en is daarom samen met Bart en Mike zich gaan begeven onder het publiek in Oisterwijk om ook daar te vertellen waar de Buurtpreventie Oisterwijk voor staat en waarom het belangrijk is, dat Buurtpreventie Oisterwijk er is.

  We hebben weer veel aparte dingen gezien en gehoord. Een korte greep aan vragen die aan ons gesteld werden waren:

  “Hebben wij een Buurtpreventie Team? Hoelang al? Wat mogen jullie? Wat doen jullie zoal?”

  “De invalideparkeerplaats is bezet en ik heb een kaart. Mag ik nu parkeren op een gewone plaats? Waarom mag ik met mijn “dorpskaart” niet aan de Gemullenhoeken weg parkeren? Wat is hier aan de hand met zoveel opvallende mensen? Etc……..”

  Kort gezegd was het rondlopen door het centrum van Oisterwijk dus zeer zinvol.

  De rest van de Buurtpreventie Oisterwijk bleef samen met onze Wijkagent Paul bij de tent op het Raadhuis staan om daar de vragen van de bezoekers te beantwoorden.

  Er kwamen mensen met gerichte vragen aan de politie, zoals wat kan ik doen bij bepaalde situaties en wanneer moet ik precies 112 en 0900-8844 bellen.

  Ook zijn we nog even met de wijkagent Paul naar Haaren gereden omdat daar een man en vrouw mensen lastig vielen met vragen om eten, sigaretten vuur etc. Helaas konden we ze toen niet vinden zodat de politie hun identiteit kon achterhalen en ze uit te leggen dat dit geen wenselijk gedrag was. Maar later op de avond, kon de politie deze mensen toch meenemen naar het bureau om hun identiteit te controleren na de goede samenwerking tussen oplettende buurtbewoners, Buurtpreventie Oisterwijk en de politie.

  Mocht u willen weten wie uw wijkagent is, ga dan naar politie.nl en klik op mijn buurt. Hier kunt u precies zien wie uw wijkagent is en hoe u daarmee in contact kan komen.

  Mocht u nou meer willen weten over de Buurtpreventie Oisterwijk, kijk dan eens op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl of stuur een email.

  Mocht u ons nodig hebben, dan kunt u ons altijd bereiken via info@buurtpreventie-oisterwijk.nl.

 • Fietsenrapen in Moergestel door Buurtpreventiegroep

  Fietsenrapen in Moergestel door Buurtpreventiegroep

  Geschreven door Peter van de Wouw

  Het was wennen afgelopen dinsdagavond aan de kou en we vroegen ons af, zullen we gaan fietsen of zullen we gaan lopen. Wat is ons doel van vanavond?

  “Ik zag een liggende fiets langskomen bij een lantaarnpaal op (social) media” zei Bart. “Daar kunnen we langs fietsen om eens te kijken wat er aan de hand is.”

  Marco had een foto van een heleboel mondkapjes bij de bushalte na het stappen op de grond gezien en vond het een goed idee om daar ook maar eens langs te gaan.  Toen kon ik niet achterblijven en zei: “Bij de Bushalte bij de bakker liggen ook fietsen. Dan zullen we daar ook heen fietsen en kijken of er iets bijzonders mee aan de hand is.”

  We besloten om poolshoogte te gaan nemen en stapten met zijn drieën op de fiets richting de plekken die onze interesse hadden. “Wel koud hé vanavond werd er nog geroepen”.

  De mondkapjes waren er niet meer en zijn waarschijnlijk door onze fanatieke Zappers ploeg of door de goed werkende mensen van de Gemeente Oisterwijk, in hun oranje jassen, opgeruimd. De fiets bij de lantaarnpaal was ook al weg dus gingen we op weg naar de derde plek.

  Hier hebben we 3 fietsen uit de struiken gehaald en de framenummers van genoteerd en doorgegeven aan de politie. De fietsen hebben we netjes in de fietsenhoek gezet bij de bushalte. (Via de politie hebben we terug gehoord dat er bij 2 van de 3 fietsen geen bijzonderheden waren en de 3e fiets stond niet op een naam geregistreerd, dus daar konden ze niets aan controleren.) De fietsen zijn dus niet gestolen.

  Omdat we nog niet zo lang onderweg waren en lekker “warmgedraaid” konden we in onze verdere rondrit en “afstaptocht” ook nog wat Fixi-meldingen maken van o.a. een kapotte lantaarnpaal in de Bosstraat op een T-splitsing, het wederom ondergelopen parkeerterrein van Den Donk en de verlichting van de zendmast op de Waterhoefstraat was defect.

  We zagen ook nog een lantaarn met plastic afvalzakken eraan. Het ziet er een stuk netter uit dan als ze op de grond liggen, maar we vroegen ons wel af hoe de voetgangers nu over de stoep konden lopen. Gelukkig worden de zakken een dag later al opgehaald door de Afvalstoffendienst.

  Kortom weer een bevredigende avond zo en we keerden weer voldaan met onze Moergestelse delegatie van het actieve Buurtpreventieteam huiswaarts.

  Heb je zin om ook eens aan te sluiten bij ons team kijk dan op www.buurtpreventieteam–oisterwijk.nl voor meer info. Houdoe.

 • Buurtpreventieteam fietst mee door de wijk Waterhoef in Oisterwijk.

  Buurtpreventieteam fietst mee door de wijk Waterhoef in Oisterwijk.

  Geschreven door Peter van de Wouw.

  Afgelopen zaterdag 2 oktober 2021 waren 3 leden van Buurtpreventie Oisterwijk aanwezig in de wijk de Waterhoef in Oisterwijk.

  Op verzoek van de organisatoren van de jaarlijkse “feestdag” van de wijk de Waterhoef zijn we met enkele leden aangesloten bij de fietstocht die door de wijkraad georganiseerd was.

  Wethouders Dankers en Spekle fietsten samen met nog een aantal gemeenteraadsleden en bewoners met een route door de wijk om aan de Gemeente Oisterwijk aandachtspunten, of anderszins, te laten zien.

  Het was een behoorlijke groep van ruim 30 personen en wij besloten achteraan te gaan fietsen als zijnde een “beveiligende achterhoede”.

  Leuk om te doen en we leren op deze manier ook Oisterwijk een beetje beter kennen want Bart en Peter komen beide uit Moergestel.

  Onze coördinator Frans uit Haaren, bleef in het wijkcentrum om info uit te delen en e.e.a. toe te lichten over wat de Buurtpreventie Oisterwijk allemaal doet in de gemeente Oisterwijk.

  Na ruim1 uur fietsen gingen we weer terug naar de Waterhoef waar de dag verder “doorgevierd” werd met de teams, die samen met elkaar de bevindingen uit de tocht verder onder de loep namen om de opgedane vragen of kennis verder uit te werken.

  Kortom het was weer een andere invulling van een gedeelte van ons team en we hebben weer een leuk stukje Oisterwijk leren kennen.

  Mocht je interesse hebben over onze actieve Buurtpreventie Oisterwijk, kijk dan op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl voor meer info.

 • Dewi wint snoepjespot!

  Dewi wint snoepjespot van Buurttent Moergestel

  Geschreven door Peter van de Wouw.

  Afgelopen vrijdag was de Buurtent vanuit de gemeente Oisterwijk neergestreken op de markt in Moergestel. Vanuit de Buurtpreventie groep werd daar ook een plekje bemachtigd en zodoende gingen de vrijwilligers afgelopen vrijdagmiddag het Sint Jansplein “beveiligen” om dichter bij de mensen aanwezig te zijn en hun doelstellingen uit te dragen.

  Frans (Haaren), Mike (Oisterwijk), Bart en Peter (Moergestel) waren aanwezig op de markt. ‘Een leuke manier is om een wedstrijdje op te zetten die niet te moeilijk is en waar iedereen aan mee kan doen. Frans, coördinator uit Haaren, had een mooie snoeppot gevuld met heel veel snoepjes en iedereen die kwam buurten bij de tent mocht een gokje wagen om te raden hoeveel snoepjes er in zaten. Dit was een geslaagde opzet en ondertussen konden wij vertellen waar de Buurtpreventie Oisterwijk zoal mee bezig is,’aldus Peter van de Wouw.

  Dewi Dusee won daarmee de pot, en zij was erg in haar nopjes, evenals haar moeder. ‘We hebben de pot aan het einde van de markt thuis overhandigt en konden terugzien op een leuke, actieve middag die we daarna afsloten op het terras.’ Wilt u meer weten, kijk dan op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl

  De uiteindelijke winnaar, van toch een dertigtal deelnemers, dacht dat er 343 snoepjes in de pot zaten, maar dat waren er maar 8 teveel. Zij was het dichtste bij het juiste aantal want wij hielden het op 335. Proficiat!

 • Buurtpreventie geeft een draai aan het hanengekraai!

  Buurtpreventie geeft een draai aan het hanengekraai!
  Geschreven door Peter van de Wouw

  Waar hebben jullie deze week weer uitgehangen, vroeg afgelopen donderdag iemand aan mij.

  Nou uitgehangen is meer een woord dat we gebruiken voor de hangjongeren die hier en daar wel aanwezig zijn en die we deze keer dan ook gezien en mee gesproken hebben.

  Zoals je aan de foto ziet die ik vorige week beloofd had te laten maken, zijn we deze keer begonnen in Oisterwijk zelf. De eigenaar die aan het opruimen was heeft deze mooie fotoshoot gemaakt. Bij deze dank.

  V.L.N.R: Peter W, Marco, Mike, Bart en Peter P.

  Vorige week hebben we een behoorlijk rondje Moergestel gedaan en nu zijn we naar Oisterwijk gegaan. Met 5 man achter elkaar aan fietsen is minder effectief hadden we ons bedacht en vandaar dat we ons groepje opgesplitst hadden in 2 fietsers en 3 lopers.

  De loopgroep ging zich “zichtbaar maken” rondom de Lind en bij de nieuwe Lidl waar volgens onze informanten, de Politie, afgelopen maand wel 20 fietsendiefstallen plaats hebben gevonden. Andere Buurtpreventie leden hebben hier afgelopen week ook gesurveilleerd en hopelijk schrikt dat een beetje af. Niets doen is geen optie!

  Helaas heeft dit groepje lopers verder geen grote bijzonderheden meegemaakt maar wel een aantal mensen over ons doelstellingen verteld. Dit is ook erg belangrijk om de bekendheid te vergroten van de actieve Buurtpreventie groep.

  De fietsgroep kwam echter weer met een schat aan verhalen terug op het beginpunt na een uur door Oisterwijk getoerd te hebben. In het Willem van der Aa park werden we “hartelijk ontvangen” door een groep jeugdigen onder aanvoering van een “Scootmobielblower”. Ze waren vol aandacht en ontzag zo kregen we het gevoel of was het “Wat doen die nou weer hier?!”

  Mijn collega had van enkele mensen in zijn straat het verzoek gekregen of wij ook iets aan hanengekraai konden doen die regelmatig de nachtelijke stilte, om 04.00u, verstoorde. We hadden een klein vermoeden waar het vandaan kwam en zijn een straat verder poolshoogte gaan nemen waar kippen e.d. in de tuinen zitten. We dachten het adres gevonden te hebben en belden daar aan. Een verbaasde blik van de bewoner naar ons toen hij opendeed maar na uitleg van onze bedoelingen, vertelde hij dat hij geen beesten had maar zijn buurmannen wel maar dat de haan die hij ook wel eens hoorde weggedaan was. Hij stelde het zeer op prijs dat we met deze actie aandacht vroegen en wij waren weer een stapje verder.

  Is hij weg of horen we hem komende week weer? Wie weet maar het zijn erg vervelende zaken als je er door gewekt wordt en wij verzoeken u met klem om daar aan te denken als u besluit ook zo’n “lieve haan” te nemen.

  Wat gaat die tijd dan weer gruwelijk snel en we hadden afgesproken om rond 21.00u weer te verzamelen om ergens gezamenlijk onze “avonturen” weer door te nemen. We konden mooi nog een blokje fietsen over de Lind en werden op het einde weer hartelijk begroet vanaf het terras van “Daar zijn ze weer de BOA’s!” wat we dus niet zijn maar wel een aantal enthousiaste medeburgers uit de gemeente die hoopt door hun aanwezigheid en inzet iets voor een ieders veiligheid te kunnen betekenen.

  Meer info over onze activiteiten kijk dan even op www.buurtpreventie-oisterwijk.nl. Tot de volgende keer!